Районный центр гигиены и эпидемиологии проверил соблюдение санитарных норм и правил в магазинах райцентра

Общество

Пратэрмінаваныя цукеркі, каўбаса і кісель. Не толькі  факты продажу прадуктаў з сышоўшым тэрмінам годнасці, а і іншыя парушэнні выявілі спецыялісты раённага цэнтра гігіены і эпідэміялогіі падчас месячнай планавай праверкі адасобленага структурнага падраздзялення  “Харчгандаль” райспажыўтаварыства, у якое ўваходзіць 11 аб’ектаў гандлю.

Планавая праверка мае істотныя адрозненні ад звычайнага маніторынгу. Па­першае, праверка ахоплівае ўсе бакі правяраемага аб’екта ад тэрміну годнасці прадуктаў да месца для мыцця рук, спецыялісты цэнтра гігіены і эпідэміялогіі маюць права  праверыць бытоўкі, складскія памяшканні і іншае, па­другое, калі пра маніторынг работнікі не ведаюць, то аб праверцы паведамляецца загадзя і ёсць магчымасць падрыхтавацца і ўхіліць усе недахопы. Але нягледзячы на гэта без парушэнняў ніяк не абышлося. У час праверкі (а доўжылася яна амаль месяц) мы таксама пабывалі на некаторых аб’ектах “Харчгандлю”.

“Родны кут” – адзін з самых часта наведваемых магазінаў райцэнтра. На першы погляд здаецца, што ўсё тут ідэальна, аднак каб знайсці недахопы, шмат часу не спатрэбілася. Напрыклад, у гандлёвай зале былі ўстаноўлены факты рэалізацыі паўторназамарожаных паўфабрыкатаў з птушкі, дэфармаваных банак (паштэт “Брэсцкі” і гуляш “Традыцыйны”). У аддзеле садавіны і агародніны знайшліся мандарыны, таматы і перцы з яўнымі прыкметамі сапсаванасці. У складскім памяшканні ў халадзільнай камеры для захоўвання рыбы знаходзіліся прадукты з сышоўшым тэрмінам годнасці, у другой камеры “суседнічалі” мясныя паўфабрыкаты з марожаным. У фасовачным памяшканні на момант праверкі была няспраўнай каналізацыя, у бытавым памяшканні па прычыне недахопу шафаў спецадзенне захоўвалася з асабістым адзеннем работнікаў. Не ва ўсіх з іх меліся медыцынскія даведкі. Усё вышэйпералічанае з’яўляецца парушэннем санітарных нормаў і правілаў. Трэба адзначыць і некаторыя плюсы, на якія была звернута ўвага правяраючых. У магазіне маюцца і добра працуюць кандыцыянеры, разгрузачная платформа абсталявана навесам, у падсобных памяшканнях праведзены касметычны рамонт, падчас выбарачнай праверкі прадуктаў не знайшлося пратэрмінаваных.

Заўсёды мнагалюдна і ў “Цэнтральным”, які карыстаецца не намнога меншай папулярнасцю ва ўшачан за кошт свайго ўдалага размяшчэння.

– Часта наведваю гэты магазін не толькі з­за прафесійных абавязкаў, а і як пакупнік. І ў апошні час ён не выклікае вялікіх нараканняў на работу, тут стараюцца не дапускаць фактаў пратэрмінаваных прадуктаў, прытрымліваюцца ўсіх норм і не толькі напярэдадні праверак, – гаворыць памочнік урача­гігіеніста раённага цэнтра гігіены і эпідэміялогіі Н.М.Мароз.

Праверка пацвердзіла належнае таварнае суседства пры захоўванні і рэалізацыі тавараў, адсутнасць пратэрмінаванасці, усімі работнікамі пройдзены медагляд. Але ўсё ж атрымаць тытул самага ўзорнага магазіна “Цэнтральнаму” не ўдалося, бо парушэнне санітарных нормаў і правілаў знайшлося – у складскім і бытавым памяшканнях не праведзены рамонт столі, сцен, падлогі, а фасовачнае месца не абсталявана двухсекцыйнай мыечнай з падводам гарачай і халоднай вады.

А вось на размеркавальным складзе “Харчгандлю”, які размяшчаецца ў падвальным памяшканні адміністрацыйнага будынка райспажыўтаварыства, наогул карціна была нярадасная. Парушэнняў санітарных нормаў і правілаў спецыялісты цэнтра гігіены і эпідэміялогіі выявілі мноства: месца загрузкі і выгрузкі тавараў не абсталявана навесам, харчовыя прадукты захоўваюцца ў непасрэднай блізкасці ад камунікацый, якія працякаюць. Адсутнічае халадзільнае абсталяванне для часовага захоўвання харчовых прадуктаў, не створаны ўмовы для выканання норм асабістай гігіены – адсутнічае туалет, мыйка. Няма нават інвентару для ўборкі.

Чым жа выдзеліліся астатнія гандлёвыя кропкі? У магазіне “Прадукты” без маркіровачнага ярлыка прадаваліся сухары і пячэнне, адсутнічала гарачая вада, а на тэрыторыі “красаваўся” разбураны драўляны туалет. У “Вікторыі” таксама не было гарачай вады. У “Прыазёрным” пратэрмінаванымі аказаліся цукеркі беларускай вытворчасці, зноў жа без ярлыка прадавалася свежазамарожаная рыба. У магазіне “Заходні” на складзе разам захоўвалася якасная пекінская капуста і з прыкметамі псавання. Тут жа стары маразільны лар прыстасавалі для збору смецця. Без ярлыка прадавалася 6 кілаграмаў свініны. У магазіне “На Віцебскай” мелі месца пратэрмінаваныя цукеркі і “Магги на второе”. Ва “Усходнім” таксама не абышлося без пратэрмінаваных прадуктаў – рэалізоўваліся сметанковае масла, тэрмін годнасці якога сышоў у лютым, і яблычны кісель, ужываць які можна было да снежня мінулага года. У “Мясной лаўцы” вытрыманы ўсе патрабаванні, але ў продаж усё ж трапіў адзін кілаграм пратэрмінаванай варанай каўбасы. Толькі дробныя недахопы былі выяўлены ў “Раніцы” і “На Калінінскай”.

Па фактах выяўленых парушэнняў на АСП “Харчгандаль” быў складзены пратакол аб адміністрацыйным парушэнні. Яшчэ 4 пратаколы было складзена на пасадных асоб. Таксама была часова прыпынена і работа размеркавальнага склада да  навядзення там парадку.

Вольга КАМАРКОВА.



Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *