Клёцки онлайн и жареные «японцы». В агрогородке Кубличи прошёл праздник картофеля

Общество

Памятаеце словы гераіні знакамітага савецкага кінафільма “Дзяўчаты” Тосі: “А што, бульба?.. З бульбы, ведаеш, колькі страў можна прыгатаваць? А ну лічы: бульба смажаная, тушаная, пюрэ, фры, піражкі з мясам, аладкі, запяканка…” Гэты пералік з лёгкасцю дапоўнілі б яшчэ мноствам пунктаў кубліцкія гаспадыні. Аб стравах з “другога хлеба” і не толькі ішла гаворка на нядаўнім свяце бульбы, што ладзілася ў аграгарадку Кублічы.

Радзімай бульбы з’яўляецца Лацінская Амерыка, а ў Еўропе 500 гадоў таму нават і не ведалі пра такую культуру! У Расію бульбу прывёз Пётр I, але ўжывалі яе спачатку няправільна – елі не клубні, а ягады. Крухмал і спірт, атрыманыя з бульбы, выкарыстоўваюць у парфумернай, лекавай, харчовай, тэкстыльнай і іншых галінах прамысловасці. У Бельгіі і Амерыцы маюцца музеі бульбы, а помнікі гэтай культуры ўстаноўлены ў Румыніі, Расіі, Украіне, Швецыі, Германіі.

Пра гэтыя і іншыя цікавыя факты можна было даведацца на адмысловай выставе, падрыхтаванай работнікамі кубліцкіх Дома культуры і бібліятэкі. А ў фае культустановы ўладарылі “Уладар”, а таксама “Рая”, “Белароза”, “Каралева Ганна”, “Здабытак”, “Фрэска”, “Лілея”, “Маніфест”, “Журавінка” і іншыя сарты, якія вырошчваюць на сваіх сотках кублічане. А мяркуючы па выстаўленых экзэмплярах, сёлета ў іх вырас выдатны ўраджай.

Прыцягвала ўвагу і выстава “Цуда прыроды”. Тут можна было ўбачыць і сабачак, і качак, некалькі штрыхоў – і бульба пераўтваралася ў цягнік, чабурашку ці вусеня. Фантазію да гэтага прыклалі і вяскоўцы: “Гэта вулкан! У вялікую бульбіну ўставіла свечку і атрымалася, быццам лава цячэ, асновай для вулкана паслужыў гарбуз, для большага эфекту і попел насыпала”, – дэманстравала свой выраб Соф’я Кляпец. Як і многія кубліцкія гаспадыні, яна з задавальненнем адгукнулася на прапанову паўдзельнічаць у конкурсе на лепшую страву з бульбы. “Гэта несправядліва, бо калі паспытаць усё – можна лопнуць!” – казалі ўдзельнікі мерапрыемства, якія спрабавалі і галасавалі за страву, якая найбольш спадабалася. А каб выбар быў аб’ектыўным, яны выстаўляліся пад нумарамі без прозвішчаў. Тапчонікі з капустай, фаршыраваная бульба, дранікі, бульбяны пірог з начынкай, чыпсы і “японцы” – чаго толькі не было! Як высветлілася, апошняя страва ў прыгатаванні нагадвае клёцкі – толькі яе не вараць, а смажаць.

Канечне, не абышлося свята бульбы і без клёцак. Гатаваліся яны ў рэжыме “анлайн” побач з культ­установай. Марыя і Вольга Кляпец, Ларыса Хадасевіч не толькі праводзілі майстар-клас, а і частавалі ўсіх гэтай любімай ушацкай стравай, якая, адзначу, у іх атрымалася вельмі смачнай. “Ведаем, што клёцкі гатуюць па-рознаму, у Кублічах жа свой рэцэпт. Так для начыння выкарыстоўваецца свіны фарш або сала кавалкамі, дадаецца цыбуля і прыправы. У драннё дабаўляем крыху пюрэ, мукі, солі, крухмалу. Канечне, прыгатаванне на свежым паветры надае клёцкам асаблівы смак”, – дзяліліся гаспадыні, не адрываючыся ад працэсу, а дапамагалі ім з падтрымкай вогнішча Васіль Качан і Віктар Цвіклінскі. Менавіта клёцкі ў конкурсе страў атрымалі ад журы і гледачоў безагаворачнае гран-пры. А перамогу раздзялілі Святлана Быкава і Соф’я Кляпец за чыпсы і фаршыраваную бульбу.

Працягнулася свята ва ўтульнай зале Дома культуры, дзе больш дзвюх гадзін ладзілася забаўляльнае мерапрыемства з канцэртам. Ад душы смяялася поўная зала пасля прагляду сцэнкі “Як муж, жонка і цешча бульбу садзілі”. Вядомыя песні чаргаваліся з арыгінальнымі конкурсамі, у якіх з энтузіязмам удзельнічалі і дзеці, і дарослыя – каманды сапернічалі ў імправізаванай пасадцы і капанні “другога хлеба”, мужчыны замест гіры падымалі вядро з бульбай, знайшліся і смельчакі, якія без дапамогі рук даставалі яе з вядра вады. Пераможцы заахвочваліся прызамі, а самыя актыўныя ўдзельнікі конкурсаў атрымалі яшчэ і арыгінальныя ўпрыгожанні з бульбы.

– Нездарма наш знакаміты зямляк Рыгор Барадулін у адным са сваіх вершаў называў бульбу гаспадыняй стала, – вітала ўдзельнікаў і гасцей мерапрыемства старшыня Кубліцкага сельвыканкама Марыя Васільеўна Ярмош, якая адзначыла лепшых гаспадароў аграгарадка, што рупліва працуюць на сваіх участках і робяць населены пункт прыгажэйшым. Шчыра дзякавала за ўдзел у мерапрыемстве артыстам, гаспадыням і гледачам дырэктар Кубліцкага СДК Святлана Лабёнак. Свята бульбы ўдалося, а пацвярджэннем таму былі пажаданні кублічан, каб яно ў аграгарадку стала традыцыйным.

Вольга КАМАРКОВА.



1 комментарий по теме “Клёцки онлайн и жареные «японцы». В агрогородке Кубличи прошёл праздник картофеля

  1. Здаецца ж есьць Сеціва, і ім ня дужа складана карыстацца. Не? З чаго тады вось гэтыя байкі аб Пятры №1. Магчыма для кагосьці тое будзе навіной, але у часы жызьнядзейнасьці прыгаданага цара нашы продкі жылі зусім у іншай дзяржаве. І бульбу культывавалі задоўга да таго, бо адносіліся (як бы тое каму не муліла) да эўрапейскай цывілізацыі. А на Маскоўшыне яшчэ у 1840-44 гг. адбываліся г.з. “бульбяныя бунты”. І стала вырошчваць там гэты карняклубень пачалі не раней трэцяй чвэрці XIX стагоддзя. Дык якім бокам цар Пётра ды маскалі да нашых клёцак?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *